Från andnöd till passionsarbete – yogans betydelse för mig

passion-flower-690464_960_720Jag har fått frågan om jag kan berätta om yoga och vad jag håller på med i samband med en nätverksträff för företagande kvinnor. Självklart, svarade jag! Har du nån inspirerande rubrik, löd nästa fråga. ”Från andnöd till passionsarbete – yogans betydelse för mig” svarade jag och kände ”wow”, vilken inspirerande titel. Under den kan jag presentera massor av mina erfarenheter och tala i timmar om vad yogan betytt för mig. Det var bara det att jag fick fem minuter på mig.

Fem minuter under vilka jag ska presentera någon form av essens under denna löftesrika rubrik. Fem minuter under vilka jag ska prata om något av det mest betydelsefulla i mitt liv. Efter att ha klottrat ner en massa erfarenheter från mina dryga tio år i kontakt med yoga valde jag följande till de fem minuterna.

Min ingång till yogan var att jag behövde komma till rätta med min andning. Efter lång tid av mycket roligt arbete och en oförmåga att sätta gränser mattades hela mitt system av. Konsekvenserna var flera men den jag påverkades mest av i min vardag var att jag inte kunde andas ordentligt. Det fick som följd att jag ibland hade svårt att prata, att jag ofta var sjuk, slutade träna och inte orkade vara närvarande med vänner.

Yogan har hjälpt mig att hitta tillbaka till min andning. Numera är jag friskare, kan sätta gränser och är mer närvarande i möten med andra människor. Jag lyssnar till de signaler andningen ger mig om hur jag mår och verkar i mitt liv. Genom att lyssna kan jag känna in och betrakta situationer, prioritera och planera om. Jag gör klokare val och är effektivare i det jag företar mig. Det i sin tur gör att jag känner mig lugnare.

En annan effekt är att jag upplever mig ha mer tid. Troligen beror det på att jag är effektivare och mer närvarande i det jag gör. Sinnet är mer fokuserat än då det ofta var upptaget med att vara på väldigt många ställen samtidigt.

Yogan och andningen visar tydligt om jag behöver vila och om jag har kraft att gasa lite extra. Får jag en signal om att det är ”för mycket” som pågår kan jag stanna upp och fråga mig om det jag tror mig behöva göra verkligen är viktigt, och om det är det frågar jag mig om det behöver göras just nu eller om det kan vänta. Genom att lyssna till kropp och andning händer det att jag väljer bort sånt som är roligt, medveten om att även roliga saker kan ta energi som kan behövas till annat. Det kortsiktigt roliga är inte alltid det långsiktigt hållbara. Genom aktiva val skapar jag balans i livet.

Yogan gör mig stark. Till skillnad från när jag tränade styrketräning i början av 90-talet upplever jag att yogan gör mig fysiskt stark inifrån och ut snarare än utifrån och in. Yogan gör mig också mentalt stark och ger mig större tålamod.

Yogan och den kroppsmedvetenhet den gett har fått mig att ändra mitt sätt att klä mig. Numera föredrar jag kläder som låter magen ta plats så att jag kan andas och skor som gör att jag står stadigt på marken.

Min kost har också påverkats av yogan. Jag har inte gjort förändringar baserat på teoretisk kunskap om olika födoämnens inverkan på kropp och miljö utan utifrån att jag tydligt känner vad min kropp önskar och vad den vill att jag avstår från.

Många av oss har säkert hört de uppmuntrande orden ”gör det du älskar och du behöver aldrig jobba en dag i ditt liv”. Jag förstår vad som menas med detta. Även om yogalärare är en profession är det för mig snarare en passion, en glädje och en gåva. I förberedelse, genomförande och efterarbete i samband med yogakurser är hjärtat en outsinlig energikälla. Ett balanserat flöde i att ge och få gör mig stundtals till världens lyckligaste människa.

Jag passionsarbetar inte heltid med yogan men den tid jag lägger på yogan ger mervärde åt det ”vanliga” arbete jag utför och åt allt annat jag företar mig i mitt liv. Så hittar du något du älskar att göra, ta dig själv på allvar och gör det. För din och dina medmänniskors skull.

Sofia Hadders
J A P Yoga & Må Bra drivs av mig, Sofia Hadders. Jag är certifierad Kundaliniyoga- och meditationslärare samt Breathwalkinstruktör. Mitt eget yogautövande började 2005. 2013 började jag undervisa och har sedan dess praktiserat yoga dagligen. Jag är medlem i SKY, Sveriges Kundaliniyogalärares Riksförbund och innehar ansvarsförsäkring. Vill du veta mer om mig och mitt yogautövande kan du läsa J A P Yoga & Må Bras blogg.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *