Rensa

plats-i-skapen-lrVårens kundaliniyogakurser har haft ”förändring” som tema. Vart efter veckorna gått från slutet av januari till avslut förra veckan har jag märkt att förändring, för mig, starkt hör ihop med utrensning. I linje med det har mina tisdagselever fått göra den ena utrensande kriyan och meditationen efter den andra. Avsikten har varit att rensa ut och släppa taget om sånt som inte längre tjänar oss.

Det är inte bara i yogan jag har rensat. Hemma har jag också gjort det. Senast var det köksskåpen som gicks igenom ordentligt. Bland påsar och burkar hittade jag, sorry to say, utgångna varor och ingredienser som jag undrade varför jag hade kvar. En sådan vara var kamutvete. Jag visste inte ens varför eller när jag köpt detta vete som enligt Wikipedia är en antik vetesort från Egypten.

Att jag låtit ett vete av okänt slag uppta plats i köksskåpet fick mig att tänka på vad annat jag samlat på mig som jag inte vet att jag har. Och jag tänkte att vad av det jag samlat på mig, och som kanske tjänat mig i stunden, har jag kvar fastän det inte gör någon praktisk nytta i mitt liv? Kamutvetet blev en symbol för oreflekterade inköp och ett okritiskt fasthållandet vid sådant vi inte behöver. Varför låter vi det uppta plats? Varför låter vi sånt vi inte använder eller har någon behållning av tynga våra liv? Vore det inte klokare att i första hand avstå från att skaffa på oss onödigheter och i andra hand rensa ut det vi inte använder? Kanske skulle vi då kunna ge plats åt mer av det som ger oss näring, nytta eller glädje?

Kamutvetets förekomst i köksskåpet fick mig också att fråga varför vi köper det vi köper? Varför köper vi vissa saker i en mängd som vida överskrider vårt behov? Och varför delar jag inte med mig eller gör mig av med det jag inte behöver så snart jag förstått att jag inte tänker använda det? Att behålla det som inte längre tjänar mig, oavsett om det är kamutvete eller andra konsumtionsvaror känns inte bra. Det här gäller även beteenden och tankar. Det är inte givet att beteenden och tankar jag ”konsumerat” eller programmerats med för decennier sedan är gångbara och konstruktiva idag. Även på det området kan vi behöva resa ut och göra plats. Framför allt om vi önskar en förändring.

Min erfarenhet är att jag genom utövandet av kundaliniyoga har ett verktyg som sakta men säkert, som vattnet urholkar stenen, hjälper mig att rensa ut det som inte längre tjänar mig så att jag kan byta till mer uppbyggande och användbara sätt att tänka och vara. Jag rensar och tömmer och kan sedan mer medvetet välja vad jag vill fylla på med. ”Köksskåpet”, som är jag, rensas och kan sedan fyllas på med rätt saker i rätt mängd att ta fram vid rätt tillfällen. I yogan är jag trygg att tömma och ge plats. Jag är trygg under processen då gammalt skräp lämnar och försvinner och jag kan vila i att när något försvinner finns plats för något annat och bättre att ta vid.

Det är vår! Det kommer sommar, höst och vinter. Oavsett årstid rekommenderar jag dig att rensa ut sånt som inte längre tjänar dig så att något nytt kan få plats den dag det är dags. Lite zen, liksom: ”You can’t add anything to something that’s already full”.

Sofia Hadders
J A P Yoga & Må Bra drivs av mig, Sofia Hadders. Jag är certifierad Kundaliniyoga- och meditationslärare samt Breathwalkinstruktör. Mitt eget yogautövande började 2005. 2013 började jag undervisa och har sedan dess praktiserat yoga dagligen. Jag är medlem i SKY, Sveriges Kundaliniyogalärares Riksförbund och innehar ansvarsförsäkring. Vill du veta mer om mig och mitt yogautövande kan du läsa J A P Yoga & Må Bras blogg.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *