There is a book….

There_s a bookSometimes life seems hard to bear,
Full of sorrow, trouble and woe
It’s then I have to remember
That it’s in the valley I grow.

If I always stayed on the mountain top
And never experienced pain,
I would never appreciate God’s love
And would be living in vain.

I have so much to learn
And my growth is very slow,
Sometimes I need the mountaintops,
But it’s in the valleys I grow.

Raderna ovan är de tre första verserna i en dikt av Jane Eggleston. It’s in the valleys I grow….. It’s in the valleys I grow…. It’s in the valley I grow, får jag påminna mig om när flowet och tjoho:et bara existerar som abstrakta begrepp utanför min upplevelse av tillvaron.

Innan jag skriver vidare vill jag berätta att min personliga övertygelse är att allt ALLTID är som det ska, oavsett vad vi själva tycker om det. Det förhållningssättet gör det inte alltid enkelt för jag tror också att för att kunna vara i det som är behöver vi tillåta oss själva det och vi behöver en tillåtande omgivning. Så är inte alltid fallet. Det är inte alltid okej att vara i dalen. Det är inte alltid människor och system vill klättra ner till oss från sina bergstoppar och sitta med oss eller ge oss bandage och utrustning som passar vår vistelse i dalen och vår klättring uppåt. Det är sorgligt för vi ska inte behöva vara ensamma när vi utvecklas. Här har vi alla och de system vi omger oss med mycket att arbeta med.

Ett av mina största ras rakt ner i en dal sammanföll med att jag utbildade mig till yogalärare. Rakt ner i dalbotten föll jag och naglades fast där i skrevor och vassa stenar en längre tid. Tack och lov föll jag med ryggen neråt. Det gjorde att jag hela tiden kunde se himlen och hålla blicken på ljuset. Någonting i mig sa också att jag var där av en anledning och jag kunde på något sätt direkt bestämma mig för att ta reda på varför. Frågan varför tillsammans med att jag visste att det fanns ett ljus hjälpte mig. Jag hade också turen att få uppleva människor klättra ner till mig i dalen för att göra mig sällskap där. Jag behövde inte vara ensam. Det var skönt och fick mig att känna mig rik i mörkret.

För dom av oss som faller med ansiktet neråt är det extra viktigt att människor klättrar ner till oss, sätter sig bredvid oss. Vi kan behöva deras hjälp för att kunna vända på oss när det är moget, så att vi kan skönja ljuset även om vi till en början bara orkar göra det bakom slutna ögon.

Förutom vänner hade jag yoga och vetskapen om ljuset som ett stöd för mig i min vistelse i dalen och i vandringen uppåt. De här tre följer mig fortfarande upp och ner längs med livets toppar och dalar och för det är jag evigt tacksam.

Dom av oss som inte har en ledstång, som saknar den typ av belysningen som finns i flygplansgolven i syfte att visa oss vägen ut ur mörkret när det behövs, behöver stöd under vår vistelse i dalen. Vi behöver stöd i att hitta ljuset som finns för oss även om vi just nu befinner oss i en dal. Fram tills vi kan förnimma det ljuset behöver vi människor som håller oss i handen och som finns för oss på det sätt som vi behöver just då och där. Människor som delar med sig av sitt ljus.

När jag orkade resa mig upp och kom sittandes nere i dalen berättade jag för min yogalärare Sada Sat Singh om varför jag ramlat ner i dalen. Han tittade på mig med sina vänliga ögon som strålade ut mellan turban och skägg och sa: There’s a book…. When everything falls apart. Boken är skriven av Pema Chödrön och jag vill varmt rekommendera den till dig som ramlat ner i dalen och till dig som känner någon du kan klättra ner till för att finnas för.

Sofia Hadders
J A P Yoga & Må Bra drivs av mig, Sofia Hadders. Jag är certifierad Kundaliniyoga- och meditationslärare samt Breathwalkinstruktör. Mitt eget yogautövande började 2005. 2013 började jag undervisa och har sedan dess praktiserat yoga dagligen. Jag är medlem i SKY, Sveriges Kundaliniyogalärares Riksförbund och innehar ansvarsförsäkring. Vill du veta mer om mig och mitt yogautövande kan du läsa J A P Yoga & Må Bras blogg.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *