Om kundaliniyoga enligt Yogi Bhajan

Kundaliniyoga består av fysiska övningar, andningstekniker, meditationer och mantran. Vi använder kraftfulla tekniker för koncentration och avslappning. Under en klass gör vi pass (kriyas) som består av en eller flera övningar (asanas) som utförs i en särskild ordning. Fokus ligger mer på uthållighet än på avancerade positioner.

Kundaliniyoga erbjuder olika pass för olika ändamål. Passen varierar från att vara fysiska till meditativa. De flesta pass har båda komponenterna. Förutom fysisk träning ger yogan träning för sinnet.

Kundaliniyoga fungerar utmärkt som friskvård eftersom den arbetar på hela människan med goda resultat på kort tid. Den har med framgång använts terapeutiskt mot till exempel stress, högt blodtryck, ryggproblem och migrän.

Under Erbjudanden i menyn ovan hittar du aktuella kurser och öppna pass.

Tycker så mycket om Kundaliniyoga. Den har förändrat mig på något sätt, från att ha gått med mycket inre stress och oro till ett mer ”stilla sinne” och den känslan är fantastisk. Jag tycker du är en fantastisk lärare och inspiratör! Är så tacksam att jag just hamna på din kurs. Trodde att jag hade anmält mig till en annan form av yoga första terminen men är så glad att jag hamnade på Kundaliniyoga!” / Anna M

Lite att tänka på inför ett yogapass

Du bör inte ha ätit precis innan passet. Undvik helst att äta 2-3 timmar innan passet. Ta gärna med vatten att dricka under passet. Mjuka kläder som inte stramar eller sitter åt rekommenderas. Gör aldrig yoga under inverkan av alkohol eller andra droger. Tala med din läkare om att göra yoga om du har någon medicinsk utmaning.

Yogi Bhajan

Kundaliniyogan fördes till väst i slutet av 60-talet av en man vid namn Yogi Bhajan. Yogi Bhajan föddes 1929 i den del av Indien som sedan 1948 är Pakistan. Redan som åttaåring undervisades han i yoga. När han var drygt 16 år utsägs han till mästare i kundaliniyoga.

Yogi Bhajan hade en examen i ekonomi, gifte sig 1952 och fick tre barn. Under hela sin akademiska och yrkesmässiga karriär undervisade han i yoga. 1968 åkte han till Canada för att undervisa i yoga vid Toronto University. Efter att par månader i Canada besökte Yogi Bhajan Los Angeles. Väl där träffade han några hippies som han upplevde sökte en högre medvetenhet med hjälp av droger. Yogi Bhajan lärde dom att högre medvetenhet istället kunde uppnås genom utövandet av kundaliniyoga. Det dröjde inte länge innan Yogi Bhajan hade många elever och bjöds in att undervisa yoga på högskolor och universitet. Yogi Bhajan var en förkämpe för kvinnors rättigheter och han menade att kvinnor utgör samhällets ryggrad.

Mer information om Yogi Bhajan finns här yogibhajan.org