Är kundaliniyogan fysisk?

Jag stöter ibland på föreställningen att kundaliniyogan inte är så ”fysisk” och inför kursstarter får jag många gånger frågan om det stämmer. Ja, det underlättar definitivt om du har med dig kroppen till yogan så i det avseendet är kundaliniyogan definitivt fysisk.

Flera av mina elever kan skriva under på att kundaliniyogan är fysisk i betydelsen krävande. Ibland prövas man på sätt man inte kunnat föreställa sig. Som till exempel när vi i kriyan (passet) ”Angular Body Energy” (finns i manualen ”Self Knowledge”) står i plattformen balanserandes på fingertoppar och tår, samtidigt som vi låter som schakaler….. (Ja du läste rätt!)

Kanske är det så att de som berättar om kundaliniyogan som inte så fysisk bara deltagit i mer meditativa kriyor. Min upplevelse är att många kriyor har både meditativa och fysiskt krävande inslag.

Något som jag ser som en större utmaning än det fysiska förehavandet på yogamattan, är att vara närvarande i kroppen under yogautövandet. Den utmaningen finns oavsett om man är van att använda kroppen eller har valt att låta kroppen förbli tämligen ”orörd” under en längre tid och oavsett om kriyan är fysiskt krävande eller meditativ.

Själv var jag knappast närvarande någon gång de tre första terminerna av mitt yogautövande. I tankarna befann jag mig långt bort, upptagen av vardags- och arbetsrelaterade stenbumlingar och gruskorn. Men med regelbundet utövande infann sig närvaron och detta i takt med att jag fick uppleva en inneboende styrka och kraft som jag inte tidigare visste fanns.

Med en blick i backspegeln brukar jag jämföra upplevelsen av min styrka mellan tiden då jag regelbundet styrketränade och gick på olika work out-pass och tiden (nu) då jag utövar yoga. Den tidigare fysiska träningen gjorde mig stark utifrån och in (nja… jag lät nog aldrig styrkan nå hela vägen in). Yogan däremot, gör mig stark inifrån och ut. Och det fina med det är att i det yttre finns inga fysiska gränser så jag kan fortsätta att med yogans hjälp stärka upp mig dag efter dag efter dag. Det är grejjer det!

Sofia Hadders
J A P Yoga & Må Bra drivs av mig, Sofia Hadders. Jag är certifierad Kundaliniyoga- och meditationslärare samt Breathwalkinstruktör. Mitt eget yogautövande började 2005. 2013 började jag undervisa och har sedan dess praktiserat yoga dagligen. Jag är medlem i SKY, Sveriges Kundaliniyogalärares Riksförbund och innehar ansvarsförsäkring. Vill du veta mer om mig och mitt yogautövande kan du läsa J A P Yoga & Må Bras blogg.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *