Rädsla

radslaJag kan inte minnas att jag någonsin tidigare sett ordet rädsla så många gånger i mitt privata Facebook-flöde som de senaste dagarna efter att resultatet från valet på andra sidan Atlanten presenterades.

Odefinierade ”man” är rädd för vad som nu ska hända, för vilka konsekvenser valresultatet får, för vilka valresultat vi kommer få i våra Europeiska grannländer och här hemma om något år. ”Man” är rädd för Trump och Putin och fan och hans moster.

Innan valresultatet uttrycktes rädsla och oro inom många andra områden. Klimatet, konsumtionen, pensionen, äldrevården, maten och skolresultaten för att nämna några. Inom snart sett livets alla områden råder rädsla. Även när det gäller kärleken.

Vi vill helst inte att vår vardag präglas av rädsla men tillåter oss samtidigt att konsumera tv-serier som stretchar rädslomuskeln onödigt hårt. Vi läser deckare med mord och obehagliga förvecklingar och skickar ut våra barn i spökdräkter för att skrämmas för några nävar godis. Jag är inte alls på när det gäller den här typen av artificiell rädsla. Jag förstår helt enkelt inte varför vi ska skrämma upp oss själva och andra ”på låtsas” när livet i sig självt bjuder oss på äkta anledningar till rädsla då vi till exempel riskerar att förlora nära och kära, trygghet och omsorg.

Jag vill att vi låter bli att frottera oss i och sprida rädsla. Det betyder inte att jag menar att vi inte får bli rädda. Rädsla sprungen ur riktiga, snarare än imaginära, skeenden som vi i tanken kan göra oss till offer för uppstår och vi behöver lära oss att hantera den. Vi behöver lära oss att umgås med den och att lämna den bakom oss. För att klara av detta behöver vi stärka upp oss. Var och en av oss behöver göra jobbet och ge oss en bra mix av ingredienserna stabilitet, trygghet, ljus och gemenskap.

Var och en av oss kan också hjälpa andra i stunder av rädsla. Vi kan göra det genom att finnas för de rädda. Vi kan finnas där med värme, kärlek och omsorg.

Det finns så mycket vi kan låta oss skrämmas av. Jag väljer att tänka att det då finns massor att göra för att sprida trygghet och kärlek. För mig är yoga och meditation de främsta redskap jag har för att, så gott jag förmår, hålla mig i det fokuset. En kriya som kan hjälpa oss att komma över rädsla är Sat Kriya. Här hittar du ett YouTube-klipp där Anne Novak förklarar hur Sat Kriya går till.

Sat Nam!

Sofia Hadders
J A P Yoga & Må Bra drivs av mig, Sofia Hadders. Jag är certifierad Kundaliniyoga- och meditationslärare samt Breathwalkinstruktör. Mitt eget yogautövande började 2005. 2013 började jag undervisa och har sedan dess praktiserat yoga dagligen. Jag är medlem i SKY, Sveriges Kundaliniyogalärares Riksförbund och innehar ansvarsförsäkring. Vill du veta mer om mig och mitt yogautövande kan du läsa J A P Yoga & Må Bras blogg.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *